Храни, които ни пренасят лесно в страната на сънищата

Няма нищо по-хубаво от това след пълноценен ден да потънете бързо в спокоен сън. Понякога обаче заради различни причини сънят никак не идва лесно. Една от основните причини за това е храната (и количеството й), която сме похапнали преди да легнем.

Храни, които ни пренасят лесно в страната на сънищата

Ето няколко варианта, които ще намалят чувството на глад късно вечер, но в същото време няма да натоварят организма ви през нощта.



Кивито е нискокалоричен избор, изключително богат на витамини. Нерядко то е наричано витаминозна бомба, в него се съдържат 117% от дневната доза витамин С, която Ви е необходима и 38% от витамин К. В плодчето има също фолиева киселина и калий. Експеримент с участието на 24-ма възрастни показал, че тези, които консумирали по 2 кивита час преди  сън, заспивали до 42% по-бързо. Освен това при тези участници по-рядко се будели по време на сън.

Качеството на съня подобряват и бадемите. Те са богати на фосфор и магнезий и намаляват риска от хронични заболявания като диабет тип 2 и сърдечни проблеми. Бадемите редуцират нивото на хормона на стреса кортизол, който е виновен за накъсване на съня.

Чаят от лайка е полезен за подсилване на имунната система, намаляване на раздразнимостта и проявите на депресия, както и за подобряване състоянието на кожата. Изследване е доказало, че консумацията на чай от лайка два пъти на дневно в продължение на 28 дни скъсява периода на заспиване с 15 минути и намалява прекъсванията на нощния сън.

Няколко ореха също са добър избор преди сън, но и не трябва да прекалявате с тях както и с бадемите, тъй като все пак са висококалорични. Орехите снижават нивата на холестерол, основна причина за сърдечни проблеми. Консумацията на орехите подобряват качеството на съня и са един от най-добрите хранителни източници на хормона, регулиращ съня мелатонин.

Разбира се, чаша топло прясно мляко с лъжичка мед си остава доказано „хапче за сън“. То ще ви отпусне и ще ви помогне лесно и приятно да се пренесете в страната на сънищата.

Източник: Агрозона