5 етерични масла в помощ на здравето и градината ни

Буболечките и всички малки гадинки имат своето място в този свят, но освен че унищожават градината ни, те често могат да бъдат и основни причинители на лошото ни здравословно състояние.

5 етерични масла в помощ на здравето и градината ни

Например комарите разпространяват редица болести. От своя страна мухите са преносители на повече от 100 патогена. Това е и причината повечето хора да се насочват към закупуването на всякакъв вид химически спрейове. За съжаление, освен че те притежават често остра и дори неприятна миризма, могат и да ни навредят. Развиването на алергии или изострянето на такива, е чест проблем причинен от тях. Трябва са се спомене и огромния вреден ефект от използването им върху планетата ни. Въздействието върху околната среда е добре известно – химическите пестициди са токсични за живите организми. Те замърсяват въздуха, а използването им може да навреди на земеделските земи като убиват полезни видове насекоми и почвени микроорганизми, поддържащи здравето на почвата.


Списъкът с проблемите, които идват с химическите репеленти е дълъг, но какво правите, когато не искате да рискувате градинските растения или здравето си в случай на ухапвания от насекоми?

Ето и 5-те най-добри етерични масла против насекоми:

Лимонова трева
Лимонова трева предлага противогъбични, антисептични и противовъзпалителни свойства, които я правят изключителна. Тя може да убие бактериите външно, да облекчи мускулните болки и болките в тялото, и да отблъсне насекомите. Тази трева  е особено полезна за гонене на бълхи, мухи и комари.

Насекомите не могат да издържат на миризмата на лимоновата трева, което означава, че е добре да имате от нея в от дома си. Един от най-добрите начини да се възползвате от нея е да загреете около половин чаша вода и да добавете около 20 до 25 капки масло от тревата. Поставете всичко в пулверизатор и напръскайте всичките си врати и рамки на прозорците. Можете също така да го използвате, за да се отървете от плодовите мушици, които лесно влизат в дома.

Мента
Ментовият чист аромат е много по-приятен от миризмата на химикали и също така служи като естествен инсектицид, който убива и отблъсква комари, мравки, бълхи, бръмбари, паяци, мухи и дори мишки.  Има редица начини да използвате ментовото масло против насекоми. Докато за нас миризмата й е приятна и освежаваща, много насекоми и мишки я смятат за ужасна. Просто потопете памучни тампони в  малко масло от мента и ги поставете около дома си и на местата на които стоят най-често. Друга възможност е да направите спрей от мента. Това става като добавите пет-шест капки от етеричното масло към вода в спрей-бутилка и  напръскате около къщата си. Може също така да се използва в градина, за да се отървете от листните въшки.

Евкалипт
Евкалиптът е вечнозелено дърво, родом от Австралия. Освен че предлага изключителна хранителна подкрепа за дивата природа, етеричните масла, извлечени от листата му, предлагат и мощни лечебни свойства. Но евкалиптът може да се използва и като инсектицид. Той е ефективен, тъй като има силен аромат и често се приема от инсектите като опасен. Евкалиптовото масло убива насекоми като акари, листни въшки, ушки и бели мухи. Ако се занимавате с тези вредители, комбинирайте една чаена лъжичка евкалиптово масло с половин чаена лъжичка течен сапун и две чаши вода в спрей бутилка. Разклатете добре и след това приложете към вашите растения, повтаряйки се веднъж на всеки три дни, докато нашествениците изчезнат.

Чаено дърво
Това е антибиотик, противогъбично, антисептично, отхрачващо и антивирусно чудо. Въпреки че е известен като зелена почистваща електроцентрала и често се използва за инхибиране на вирусни и бактериални инфекции, може да се използва и за унищожаване на насекоми, пише naturallivingideas. То има антипаразитни свойства, които го правят подходящ за унищожение на паразити  като бълхи, въшки  и кърлежи. Плюс това може да отблъсне комари, мравки, паяци и др.

Можете да го използвате като алтернатива на ментовото масло. Поставете памучни тампони в цялата къща, за да изгоните насекомите. За да предпазите тялото си от ухапване от комар разбъркайте няколко капки чаено дърво с вода и да я напръскате по тялото си.

Лавандулово масло
Повечето от нас свързват флоралния аромат на лавандула със сапуни, релаксация и спокойствие, но изненадващо той може да се използва и като ефективен начин за борба с насекомите. Всъщност, етеричното масло от лавандула е използвано за отблъскване на насекоми от векове.  Маслото гони черни бръмбари, мухи, бълхи.

То може да бъде използвано и при ухапване от насекомо, като спре разпространението на създадена инфекция, причинена от ухапване.

Добре е да сложим салфетки с лавандула в шкафове и гардероби, така ще държим молците и други буболечки далеч от дрехите си, освен това ще се радваме на прекрасен аромат.

Източник: agrozona.bg