10 интересни факта за виното, които трябва да знаете

Известно е, че виното прави хората щастливи, но се оказва, че има и няколко интересни факта за тази алкохолна напитка, които най-вероятно не сте чували до сега.

10 интересни факта за виното, които трябва да знаете

1. Обичаят да се гледаме в очите, когато казваме "наздраве", е произлязъл от Рим. Методът бил измислен, за да може хората да бъдат сигурни, че никой няма да се опита да ги отрови (прилагало се е, когато се разлива напитката от една чаша в друга). Друго твърдение обаче посочва, че тази традиция идва директно от домакините в Древна Гърция, които винаги отпивали от първата чаша с вино, за да покажат на гостите си, че не възнамеряват да ги отровят.


2. И тъй като вече споменахме Рим – то в Древен Рим някога било забранено на жените да пият тази напитка. Така, ако съпруг види жена си да пие вино, то по закон е можел дори да я убие.

3. Още една древна цивилизация, която не е харесвала особено виното, била тази в Египет. Старите царе избягвали виното, защото мислили, че червената алкохолна напитка всъщност представлява кръвта на мъжете, които са се опитвали да се борят с боговете, но не са успявали. Ето защо според египтяните това, което е карало хората да действат нерационално, е именно алкохолът.

4. Харесвате виното и екстремния живот? Ако посетите Виетнам обърнете се към сервитьора в заведението с молба за чаша змийско вино. Интересното при тази нестандартна напитка е фактът, че тя е направена от оризово вино, покрито със змийска кръв.

5. По време на Сухия режим в САЩ производителите на концентрат от гроздов сок са слагали предупреждение със стикер върху техния продукт. Той е гласял следното - „След смесването на концентрата с вода, моля не съхранявайте сместа в бъчва повече от 20 дни, защото ще се превърне във вино“.

6. През 2003 г. е коронован първият световен шампион по познаване на вино само по миризмата му. Неговото име е Ричард Жухлин – швейцарецът, който единствен в света дотогава е бил способен да разпознае 43 от 50 вина само с помощта на обонянието си.

7. Въпреки че изкушението е голямо, в никакъв случай не се опитвайте да съхранявате вино в кухнята си. Изследване доказва, че именно заради по-високата стайна температура там, качеството на напитката много бързо може да се влоши. Хладилника също не е подходящо място, тъй като пък в него е прекалено студено. Златната среда е да намерите едновременно тъмно и хладно помещение, където можете да държите всичките си бутилки. Ако имате изба или мазе, би било най-добре.

8. Ако сте притежател на колекция от изтънчени вина, запомнете едно – никога не ги дръжте изправени. Това може да доведе до изсъхването на корка и образуването на въздух в бутилката. Дръжте бутилките легнали, освен ако течността не е запечатана с изкуствена коркова тапа.

9. Проучване, проведено в Австралия, доказва, че жените, които пият по две чаши вино на ден, са много по-склонни да изпитват наслада от секса, отколкото жените, които не пият въобще.

10. Знаете ли, че съществуват хора, които имат фобия от виното? Е, има такива, а страхът им се нарича Оенофобия. Може да ви звучи смешно, но тази фобия действа точно като другите и може да доведе до сериозни нива на стрес.

Източник: Dama.bg