10 причини да консумирате ядки по-често

Искате да живеете по-дълъг, по-щастлив и по-здравословен начин на живот? Тогава оставете бисквитките, чипсовете и солетите настрана и започнете да добавяте повече ядки и семена в менюто си.

10 причини да консумирате ядки по-често

С какво са полезни ядките и защо толкова горещо се препоръчват? Защо казват, че винаги е по-добре да изядеш шепа ядки, вместо вкусна бисквита, пълна със захар и мазнини? Ето 10 невероятни факта, които трябва да знаете за ядките:


Ще имате по-здраво сърце. Ежедневната консумация на ядки значително намалява риска от сърдечни заболявания. Те съдържат стимулиращ работата на сърцето микс от ненаситени мастни киселини, витамини и минерали, което ги прави един от най-важните съюзници на сърдечното здраве. Алфа–линоловата киселина намалява риска от аритмия и натрупването на холестерол в артериите, укрепва стените на кръвоносните съдове и предотвратява високото кръвно налягане.

Помагат за стимулирането на мозъчната функция. Ядките осигуряват значително количество аминокиселини и антиоксиданти, които подобряват паметта и мозъчните функции. Благодарение на фолиевата киселина и витамните А и Е, нервната система функционира значително по-добре и се намалява риска от деменция и болест на Алцхаймер.

Ядките помагат в контрола над теглото ви. Високо съдържание на фибри и белтъчини в ядките спомага за изгарянето на мазнините в тялото, което помага в борбата с редуцирането на теглото, въпреки тяхната висока калоричност. Хората с наднормено тегло, които включват бадеми, орехи и други видове ядки в диетата си, ще намалят теглото си много по-лесно от останалите. Освен това, спокойно можете да консумирате ядки и през работно си време или когато сте в движение, както и да ги добавяте към любимите си рецепти.


Незаменим протеинов източник. Много хора научават за огромните ползи за здравето от елиминирането на животински продукти в полза на растителните. Въпросът е дали получават необходимата дневна доза протеин. Ядките предлагат висококачествени аминокиселини и безпорно са чудесен вариант за набавяне на белтъчини в организма.

Подобряват работата на храносмилателната система. Основното предимство на ядките в помощ на по-доброто храносмилане се дължи на съдържанието на диетични фибри. Те подобряват абсорбцията на хранителни вещества в червата и улесняват отделянето на отпадъчни продукти. Храненето с ядки подобрява храносмилането и захранва дебелото черво с полезни бактерии, които регулират рН на организма. Благодарение на това, вие можете да се радвате освен на здрави черва и перисталтика, и на здравословно тегло.

Ядките намаляват риска от рак. Многобройни проучвания са доказали безпорните предимства на ядките в борбата с рака. Нека вземем например орехите. Диетите, богати на орехи или орехово масло, могат да забавят растежа на рака на простатата, а също разпространението на рак на дебелото черво. Доказано редуцират и риска от рак на гърдата. Ефектът се дължи на антиоксидантните свойства на омега-3 мастни киселини и витамин Е, открити в тях.

Действат противовъзпалително. Омега-3 мастните киселини в ядките са свързани с контрола и намаляването на възпалителните процеси на тялото. Много лекари и здравни специалисти твърдят, че повечето заболявания се коренят в липсата на контрол върху възпалителните процеси в организма. Консумирането на тези храни е от ключово значение за предотвратяване на многобройни чести и хронични заболявания.


За по-здрав сън. Ядките са богати на основните минерали селен и калий, които спомагат за по-добрия и здрав сън. Шансовете за преживяване на проблеми със съня се намаляват с 20%, когато количеството на селен се завиши, а на приема на минерали, чрез консумирането на ядки, помага в борбата с хроничната умора.

Ядките намаляват риска от диабет. От една страна, защото, както споменахме, ако изядете шепа ядки е в пъти по-добре от бисквита със захар, което намалява риска от диабет тип 2. Проучвания са установили, че за хората, които консумират ядки най-малко два пъти седмично, е с 24% по-малко вероятно да развият заболяването.

Ще повишите либидото си. Ако сте по-здрави и по-енергични, разбира се, че по-често ще се чувствате „в настроение“, но ядките спомагат за поддържането на сексуалното желание. Бадемите често се споменават като афродизиак, тъй като са богати на есенциални мастни киселини, които спомагат за поддържането на здравословен баланс на половите хормони.

Източник: gotvach.bg