Зимни зеленчуци, даващи ни енергия

По това време на годината, организмът ни е все по-изтощен от зимата и всички грипни епидемии с които се сблъскваме. Освен всичко това изборът на витаминозна храна не е голям. Разбира се, вносни плодове и зеленчуци има, но често клиентите са недоволни от вкусовите им качества.

Зимни зеленчуци, даващи ни енергия

Ето няколко предложения с които ще подсилите организма си, а също и ще разнообразите трапезата:



Зеле

Време е за зеле! Този супер зеленчук е пълен с витамини и минерали, фибри и антиоксиданти, кактозеле и антиканцерогенни съединения. Най-хубавото е, че през тези месеци все още има някоя кисела зелка, която може да сготвим. Ако пък киселото зеле е свършило или просто вече сте го преяли, купете свежо. Хранителните ползи на зелето са най-изразени, когато то е в суров вид. Някои учени твърдят, че сферичният зеленчук може дори да намали холестерола, рискът от рак и диабет. Докато някои видове зеле са на пазара от юли, то повечето сортове обичат студеното време и са налични през есента и зимата.

Брюкселско зеле

Все повече хора избират да добавят към блюдото си и няколко мини зелки. Заслужени са всички хвалебствия, които сте чували за малките зелени топки. Макар и в пъти по-дребни, те притежават всички качества на големите си братя. Подобно на други кръстоцветни зеленчуци, брюкселското зеле има високи нива на антиоксиданти за борба с рака. Сезонът му започва от септември и е чак до януари, което го прави прекрасен за всяко зимно блюдо. Освен това брюкселското зеле ще бъде съвсем свежо седмици наред в хладилника ни.

Тиква

Тиквите съдържат много плодова захар и високи стойности на витамин С. Поради ниската си калоричност може да се хапва често, без да се притесняваме за качване на зимни кила, пише greatist.com. Тя е добър помощник в бъбречни и сърдечносъдови заболявания.

Тиквените семки също не са за подценяване. В тях се съдържат важни за организма аминокиселини, богати на протеин, желязо, цинк, мед и фосфор. В 100 гр. от тиквеното семе се съдържат почти 50% от дневната нужда от магнезии на организма ни. Зимните тикви са на пазара от края на септември и се задържат до началото на март.

Не бива да ви заблуждава твърдата кора на тиквата, независимо че е откъсната тя продължава да узрява. Може да забавим процесът като я държим в хладилник или в мазе. Ако се съхранява правилно, ще издържи до три месеца.

Лилави и бели картофи

Няма спор за тях, всички ги обичат- пържени, варени или печени. Грешна рецепта с присъствието на картоф няма. Разбира се трябва да се внимава с консумацията, тъй като те са с високо съдържание на нишесте. Хранителният им профил е впечатляващ –калий, магнезий, фолиева киселина, витамин С, дори и протеин.

Лилавите картофи са не само вкусни, но са обявени и за новата супер храна. Те помагат за понижаване на кръвното налягане. Белите картофи пък са предлагани на всеки пазар и то целогодишно. Добре е те да се съхранят на хладно и тъмно място.

Лук

Това е гост звездата на супи, салати и величествени специалитети. Да, този зеленчук ни кара да плачем, но насладата е по-голяма. Лукът е нискокалоричен, с високо съдържание на витамин С и фибри. Той може да понижи „лошият“ холестерол. Целогодишното му присъствие на пазара и всичките му видове са още плюсове към предимствата му.

Цвекло

Сладкото тъмночервено цвекло е един доста пренебрегван от повечето хора зеленчук, но то е основен източник на вещество, наречено бетаин. Бетаинът червено цвеклое уникален по своята природа, с огромен принос в процесите на усвояване на белтъци в организма и в подобряване работата на черния дроб.

То е богато и на витамини А, В, както и на калий и фолиева киселина. Те също са естествен източник на захар, така че онези, които искат да намалят сладките неща, трябва да вземат под внимание.

Июточник: Агрозона