Къщата на Адриана Будевска ще възкреси спомените за един от основоположниците на театъра

Адриана Будевска е родена през 1878 г. в Добрич. Тя става не само голяма драматична актриса, но и един от основоположниците на българския театър.

Къщата на Адриана Будевска ще възкреси спомените за един от основоположниците на театъра

Будевска завършва театрално образование в Москва. Стотици са ключовите й роли. Играе Рада от „Под игото“, Амалия от „Разбойници“, Дездемона от „Отело“ и др. Когато през 20-е години на миналия век е уволнена от Народния театър, тя решава да замине при сина си Вили, който през Турция е избягал в Аржентина.


Когато Адриана е малка събира съседските деца и им изнася представления. Героите винаги са много, а актьорът е само един – бъдещата артистка. В двора на бащината си къща, където изнася представления, за първи път се проявява нейният театрален талант. 

Родната къща на Будевска е строена вероятно през 19 век, но точната година не е документирана. Сградата е била от кирпич и плетени пръти, на един етаж, състояща се от четири помещения. На 26 януари 1973 г. е отчуждена за музей от тогавашните собственици Янка Илиева Мутафова и Васил Георгиев Йорданов, които получават парично обезщетение. Обявена е за исторически паметник на културата с национално значение през 1976 г. Във връзка със 100-годишнината от рождението на артистката на 28 март 1978 г. Петко Петков – секретар на ОК на БКП в Толбухин, внася докладна записка, една от точките на която е да се запази и реставрира родната къща на Адриана Будевска.


През 1980 г. експозицията в родната къща на артистката е напълно завършена. Музейният съвет при ОД „Културно-историческо наследство“ – Толбухин, приема единодушно идейния проект за художествено оформление на експозицията „Жизнен и творчески път на Адриана Будевска“ на художника Христо Господинов.


Домът на актрисата се превръща в един от новите атрактивни музейни обекти в града. И до днес тя е сред няколкото къщи-музеи в България, посветени на артисти, и единствената за актьор от това поколение – на първостроителите на националния ни театър. Освен лични вещи и театрален реквизит – гривни, шапки, чанти, пръстени, костюми, с който Будевска е играла на сцената на Народния театър, в хранилищата на музея се е съхранявала личната й библия, в която тя е записала част от историята на рода си. Сред пазените експонати са и тетрадки със стихотворения, както и дневник, копия на дипломите й за актьорско майсторство, което е завършила в Москва. Ценен експонат е параходният й билет за Аржентина.


Откакто е открита като музеен обект през 1978 г., къщата не е ремонтирана. Само в началото на 1990-е години нейната ограда е изцяло подменена. 

През 2004 г. със заповед на директора на музея експозицията на къщата музей е евакуирана във фондохранилищата на дом-паметник „Й. Йовков“ поради липсата на СОТ и влошеното състояние на сградата, особено след 2 – 3 земетресения.

Къщата-музей ще бъде реставрирана за 140-годишнината от рождението на голямата актриса, съобщават от Регионалния исторически музей. С финансовата подкрепа на Министерството на културата, което осигурява 64 000 лева, вече са предприети процедури за укрепване и реконструкция на сградата. През пролетта се очаква да започне реставрацията. В къщата ще бъде върната и музейната експозиция, която от години е евакуирана. Регионалният исторически музей съхранява повече от 700 експоната, свързани с творческото дело и житейския път на Будевска.