Кои са храните на бъдещето?

Кои са храните на бъдещето?
Едва ли хората, живели преди 1000 години, ще разберат хранителните ни предпочитания днес. Как бихме могли да обясним какво е дюнер, а колко са вкусни шоколадовите десерти? И докато ние с уста, пълна със слюнки, разказваме с любов за всеки junk food, човека от миналото може да ни изслуша с интерес, а след това с усмивка да ни изгори на клада.

В нашето съвремие месопреработвателната промишленост играе голяма роля за изменението ни климата. Междувременно населението на Земята расте бързо и мнозина се притесняват как ще се хранят 9 милиарда души, които ще обитават планетата през 2050 г.


Ето някои храни, които учените и компаниите предлагат за справяне с част от световните проблеми:


Буболечки


Това е една бъдеща храна, от която със сигурност ще се възползват много хора. Богато е разнообразието от щурци, скакалци и хлебарки. Вече може да се намерят дори тестени изделия, направени с брашно от щурци. За допълнителен прием на протеини, може да се добавят към храната и цели щурци. 100 грама порция буболечки са около 15-20 грама протеин. Инсектите са доста вкусни и хрупкави. Разбира се, както всяка друга храна, те трябва да се съчетаят с подходящи за тях подправки. Най-трудното в приемането на тази храна са нашите културни табута, ако ги отхвърлим, ще можем да се наслаждаваме на вкуса им. Около два милиарда души вече се хранят с членестоноги, така че защо да не се присъедините към тях?


Месо, създадено в лаборатория


Учените от водещи компании в САЩ търсят начини, чрез които да овладеят проблема с   говедата. Те поставят стволови клетки в животинска тъкан и използват тази тъкан като синтетично месо. Според проучване на американско списание през 2011 г., тези лабораторни меса ще доведат  до 7-45% по-малко потребление на енергия, 78-96% по-малко емисии на парникови газове и 99 пъти по-малко земеползване от конвенционално произведеното европейско месо.


Това ястие на бъдещето се предвижда, че ще бъде на пазарите до 10-20 години. Някои компании обявиха, че могат да започнат производството и продажбата на месото само след няколко години. Първите проби от „новия“ продукт се определят от дегустатори като „годно за консумация, но не и прекрасно“. В момента учените работят именно върху подобряване на вкусовите качества на лабораторното месо.


Развъждане на риба


Много са причините, поради които много хора не ядат месо. Крави, кози, зайци – все сладки живи същества. Но ако все още хищникът у вас живее някъде там, има още една опция – риба. Освен споменатите по-горе вредни емисии, отглеждането на едър рогат добитък също заема и унищожава много земна площ, в допълнение за отглеждането на животните са необходими тонове фуражи. Рибите изискват само малка част от количеството храна на едрите животни, за да доставят същото количество протеин.


Прекомереният риболов обаче е основен проблем. Скорошно проучване установи, че устойчиви практики като ограничения на улова, биха могли да увеличат рибните запаси до 2050 г.  През 2011 г. селското стопанство постигна исторически момент,  в света за първи път се отглежда повече риба от говеда.


Изкуствена риба


Ако отглеждаме месо в лаборатория, защо да не се размножава и рибата? Изследователите от НАСА създадоха филета от риба чрез потапяне на рибки в ембрионен говежди серум. От своя страна американска компания създаде синтетични скариди от червени водорасли.


3D храна


Триизмерната храна може да спести време за готвене и да предложи вкусни и лесни ястия. Тя е добра опция и за възрастни хора, страдащи от затруднено преглъщане. Дори НАСА инвестира в проучване на 3D печат на храна в условия на нулева гравитация, така че астронавтите да могат да „готвят“ по време на космическите си мисии.


Може би един ден ще можем само да си вземем зеленчуци, да седнем под слънцето и да превърнем въглеродния диоксид в захарта от която се нуждаят телата ни. Морското мекотело Elysia chlorotica вече краде ДНК от водорасли, за да може да фотосинтезира. Ами ние?


И докато стигнем до буболечките  или до месото отгледано в лаборатория, учените ни предлагат алтернативи и на любими неща от ежедневието ни. С други думи – няколко продукти на това, което наричаме „утре“


„Дъвчащо кафе"


Това са кубчета, направени от истинско кафе, които обаче имат привилегия спрямо истинското. Те ни дават енергия и бодрост, но от тях не може да се разтреперим. Кубчетата с размер на хапка са равностойни на пиенето на половин чаша кафе.


Растителните храни може скоро да бъдат неразличими от храните, които имитират.


До неотдавна вегетарианските бургери приличаха на пържена подметка. Сега компаниите преоткриват месните и млечните заместители.


Нов бургер, базиран на растения. Рекламата на причудливата храна е „“кървав“ сок във всяка хапка“. Всъщност за постигане на сочността на бургера, е използвана смес от пулверизирано цвекло. Собственикът на  веригата ресторанти пише в рецензия за този бургер „Днес вкусих бъдещето и беше вегетарианско“.


Автоматът за храна се връща


Автоматът за храна се превърна в истински хит в средата на ХХ век. С 50 автоматни локации Ню Йорк привлече около 350 000 клиенти само за ден.  Сега, десетилетия по-късно, тази машина се връща обратно на мода. Разбира се, технологията е обновена и вече се използва от американски ресторанти. Сервирането става през стъклени кубчета в стената. Първите такива места вече са отворени в Сан Франциско и Лос Анджелис.


Напитките заменят храната


Производители на безалкохолни, твърдят че продуктите им дават 20% от ежедневните човешки хранителни нужди. Напитката съдържала всички основни витамини и минерали, а вкусът й е като на мляко.


Суровият сок идва от вендинг автомати


През 2015 г. пазарът на студено  пресовани сокове достигна приблизително 100 милиона долара. Макар че вендинг машина не е първото място, на което потребителите търсят здравословни алтернативи за закуска, такава машина, оказва се може да предлага пресни, студено пресовани сокове.Тъй като пресният сок изисква специални условия за съхранение, той  се държи в хладилник и се запечатва под вакуум, за да се поддържат постоянна температура, нива на рН и киселинност.


Грозните плодове и зеленчуци получават втори шанс


Около 6 млрд. паунда плодове и зеленчуци остават непродадени всяка година, тъй като те се считат за твърде малки, грозни или странни. Една кампания, наречена Imperfect, се опитва да спаси грозната продукция, като я изкупи от фермерите. Тази практика е създадена в Калифорния. Потребителите могат да закупят тази стока на половината от цената, която бихме платили за същите продукти на пазарите.


Бързото хранене става все по-здравословно


Заведение за бързо хранене в САЩ сервира големи салати. Те включват органични продукти, купени от местни фермери. В последните години много заведения в Щатите се опитват да наложат здравословнта храна, като предлагат и органични сандвичи.

Споделете в социалните мрежи:

Google+