10 любопитни факта за Оскарите

Както всяка година по това време, Лос Анджелис, щата Калифорния, се подготвя да приема церемонията по раздаването на наградите Оскар. В своето близо 90-годишно съществуване Оскарите се превърнаха в най-престижните призове в света на киното и едно от най-гледаните телевизионни събития в цял свят през годината.

10 любопитни факта за Оскарите

Наградите на Американската филмова академия за кинематографично изкуство и наука винаги са свързани с много емоции и любопитни събития. Юбилейната 90-а церемония по връчването на престижните статуетки ще се състои на 4 март. Събитието обаче е интересно не само с големите победители и носители на така желаните призове, а и с по-малко известни, но много любопитни факти около наградите Оскар.



Представяме ви 10 интересни факта за наградите Оскар:

1. Първата церемония е през 1929 г. На нея присъстват 270 човека, раздадени са 15 статуетки и цялата церемония трае 15 минути.

2. Червеният килим, по който дефилират знаменитостите, е дълъг цели 152 метра.

3. Статуетката се изработва от сплавта британиум, след което се покрива със злато. Стойността й е 400 долара, а теглото й е 3,85 кг.

4. За шоуто всяка година се резервират 300 лимузини.

5. На официалното афтър парти се сервират 1200 бутилки шампанско и 4000 шоколадови статуетки Оскар.

6. На платената публика на церемонията се плаща по 125 долара на човек.

7. По време на Втората световна война, статуетката се изработва от пластмаса. Такива Оскари са получили „Отнесени от вихъра", „Пинокио" на Disney и „Гроздовете на гнева".

8. Рекордът за най-много получени Оскари принадлежи на Уолт Дисни - цели 28 статуетки. 4 от тях са в една година. А номинациите му са цели 59.

9. През 2000 г. 55 статуетки са откраднати в Лос Анджелис. След няколко дни са намерени в кофа за боклук, а човекът, който ги е открил, е възнаграден с два билета за церемонията и 50 000 долара.

10. Най-дългата церемония е през 2002 г. – 263 минути. Тогава домакин е Упи Голдбърг.

Източник: Радио 1 Рок