На Земята вече няма диви коне

На планетата вече няма диви коне, съобщиха изследователи, цитирани от Франс прес.

На Земята вече няма диви коне

Откритието е направено при нов ДНК анализ, който прекроява генеалогичното дърво на дивите коне.  


Учените са стигнали до извода, че смятаните за последни диви коне на Земята, конете на Пржевалски, всъщност са домашни животни, избягали от собствениците си, пише сп. Science.

Изненадата беше огромна, казва Сандра Олсън, съавтор на научната статия и консерваторка в Института за биоразнообразие и музея за естествена история към университета в Канзас.

Това значи, че дивите коне са изчезнали отдавна от лицето на планетата.

Изследването се базира на археологически находки от два обекта в северен Казахстан, където са открити доказателства за опитомяването на конете преди 5000 г.

Международният научен екип секвенирал геномите на 20 коня от находката в Казахстан по останките от зъби и кости. Оказало се, че познатите днес коне на Пржевалски произлизат от тези древни домашни животни. Откритието е неочаквано и показва, че породата не е дива по природа, както се смяташе.

Учените обаче отбелязват, че опазването на конете Пржевалски като диви животни трябва да продължи както и досега. Породата е застрашена според Международната организация за опазване на дивата природа.

Конете на Прежавлски са открити през 19 век в Монголия от руския учен Николай Пржевалски и бързо стават много популярни в Европа, включително като храна за животните в зоопарковете.

През 1960-те породата изчезва почти напълно от дивата природа и започват няколко програми за възстановяването на популацията.

Източник: manager.bg