Чипс от медузи ще замени картофения

Чипс от медузи е на път да замени картофения. Морските обитатели биха могли да бъдат устойчива хранителна закуска в бъдеще, според учени от университет в Южна Дания. Те са разработили техника, която превръща медузите в хрупкав чипс.

Чипс от медузи ще замени картофения

Учените представиха резултатите от изследването си в 62-та среща на биофизичните общества, проведена в Сан Франциско, Калифорния, пише foodnavigator.com. Те заключиха, че чипсът от медузи може да има потенциален гастрономически интерес, но текстурата се нуждае от усъвършенстване, за да бъде привлекателна за пазарите.


Всъщност медузите се консумират широко  в Азия. Там обикновено тялото се маринова в сол и калиев алум, в продължение на няколко седмици, за да се получи киселинна текстура. Независимо че на Запад те определено не са сред най-любимата храна, медузите имат много плюсове, когато става въпрос за устойчива и питателна храна.

Поради прекомерния улов и изменението на климата, рибните запаси бързо намаляват. Така че може да се обърне внимание на процъфтяващата популация на медузите. Изменението на климата докарва по-голяма киселинност в океаните, а това е идеалната среда за бързото възпроизвеждане на медузите.

Те са богати на витамин В12, фосфор, желязо и селен. Изследователите отбелязват, че текстурата играе огромна роля, когато става дума за една храна, която трябва да се превърне в хрупкав чипс и да е апетитна.

„Ако ядем картофен чипс искаме той да бъде хрупкав, а не мек, въпреки че вкусът е един и същ, но само фактът че продуктът е мек, той става непривлекателен за нас“, казват изследователите.

Новият метод може да доведе до ново поколение бърза закуска. Слагането на етанол, вместо пържене в олио или масло, поддържа храната с ниско съдържание на калории, което го прави прекрасна алтернатива за картофените чипсове.

Източник: Агрозона