Как да използваме тиквените семки

Преди окончателно да изпратим зимата, можем като за последно да се възползваме от тиквата като продукт в кухнята.

Как да използваме тиквените семки

Тя е завоювала кухните и сърцата на любителите кулинари през студения сезон, но семките й, за разлика от самата тиква, която се приготвя печена, на  тиквеник или на крем супа, все още не са много популярен продукт у нас. Въпреки това те заслужават внимание, защото могат да внесат разнообразие в менюто и вкуса на храната ви.



Най-лесният вариант е просто да ги изпечете и да ги превърнете в приятно мезе, докато гледате някои филм или футболен мач. Ако са ви омръзнали да ги консумирате така, можете бързо да им намерите и други приложения.

След като ги изпечете и изчистите от обелките (да, това е занимание за търпеливи), можете да ги добавите към салата с листа Айсберг например. И понеже е твърде малко вероятно да имате търпение да белите семките, ако ви харесва вкуса им, просто можете да си купите белени такива. Семките са чудесно допълнение към сутрешната купичка с овесени ядки. Ако сте решили да правите соленки – посипете ги със слънчогледови семки. В комбинация с други семена, мед, малко какао и фурми, както и мъничко вода, могат да се превърнат в чудесни енергийни блокчета. Просто смилате всичко в блендер като гледате консистенцията да е гъста и от сместа разточвате дебел блат. Разрязвате и нареждате отделните блокчета на кухненска хартия. Охлаждате и имате вкусни и полезни енергийни десертчета.

Интересен вариант е и да ги сложите в блендер или мелачка за семена и да си приготвите нещо подобно на пастет – добро допълнение към препечена филийка. Още една опция – добавете шепа семки към смутито за повече плътност и енергия.

Източник: Агрозона