Червеното месо уврежда черния дроб

Червеното и неправилно обработено месо води до чернодробно заболяване. Израелски учени поставиха отново месото под светлината на прожекторите, след като преди време то беше свързано с болести като рак, диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания.

Червеното месо уврежда черния дроб

Специалистите обявиха, че приема на червено месо води до Неалкохолна стеазтозна болест (НАСБ), пише foodnavigator.com. Основни причини са неправилната термична обработка на месото и прекаляване с количествата, които се приемат. Други фактори допринасящи за НАСБ са липсата на физическа активност, високата консумация на фруктоза и наситени мазнини.



Европейската здравна асоциация смята, че в САЩ и Европа почти 40% от населението имат тази болест. Около 20% от тях са изложени на риск от развитието на прогресивно чернодробно заболяване, което води до цироза на дроба. Като плашещото е, че 53% от децата страдащи от затлъстяване имат тази болест.

Неалкохолната стеатозна болест (НАСБ) е свързана с инсулинова резистентност, метаболитен синдром, затлъстяване и захарния диабет  тип 2 . Заболяването е свързано с непрекъснато повишаваща се смъртност, предимно при мъжете.

Източник: agrozona