Как да отглеждаме бегонията си

Бегонията е любимо цвете на много от нас. От нея има над 1500 вида, а хибридите й вече са над 3000.

Как да отглеждаме бегонията си

Всяка година се появяват нови и нови. Разбира се, когато купувате бегония, избирайте добре магазина и цветаря, за да ви даде именно този вид, който желаете.


Палитрата от цветове на бегонията е богата – бяло, розово, червено и съчетания на нюансите им. Листата им също могат да бъдат различни оттенъци на зеленото, а формата им е асиметрична. Стъблата им са месести. Те имат мъжки и женски цветове в съцветията.

Ботаниците разделят бегониите в три групи в зависимост от подземните органи на растението- коренищни, грудкови и нишковидни, пише dengarden.com. Грудковите са най-желани, тъй като цветовете им са много и пищни. Те цъфтят през лятото и есента. Още през пролетта е добре да събудите от сън грудките, като ги засадите в саксии с торф. Важно е да внимаваме как слагаме грудките в саксията, защото ако я засадим на обратно, може да изсъхне.

Ако осъзнаете, че сте засадили грудката с главата надолу, скоро след засаждането, внимателно изкопайте грудката и я презасадете. Бегониите растат добре във всякакви саксии, стига да имат подходящ дренаж.

Желателна температура: Умерено топло. Минималната може да бъде 12º-13ºС. Не трябва цветето да е на пряка слънчева светлина и на температура над 22ºС.

Вода: Преди да цъфне, трябва да се полива обилно, но не да остава вода на повърхността.

Светлина и въздух: Много добре осветено място, но не на пряка слънчева светлина! Обичат влажния въздух.

Източник: agrozona.bg