Истината за натуралните сокове в кутия

Истината за натуралните сокове в кутия
Повечето хора живеят с представата, че употребата на натурални сокове е част от здравословния начин на живот.

Широко разпространено мнение е, че те могат да се консумират без ограничение и са част от всяка диета. Специалисти по хранене обаче разкриват, че сокът в кутия не е толкова полезен за здравето, нито богат на витамини и ценни вещества.


Всички пакетирани или бутилирани сокове и нектари задължително преминават през термична обработка. А както е известно, дори и най-кратката термична обработка подлага на окисление и разрушава полезните вещества. Колкото по-дълго се обработват продуктите, толкова по-малко витамини остават.


Натуралният сок, който се продава в хипермаркетите, се отличава от нектара по съдържащите се в него натурални компоненти, като например плодово пюре. Съдържанието му в сока трябва да бъде минимум 70%, а в нектара – поне 30%. Останалото съдържание е вода, захар и консерванти.


Ако човек яде плодове в естественият им вид, те се усвояват бавно заради наличието на фибри. Когато човек пие плодов сок, този процес е спестен на организма, фибрите са премахнати и сокът, съответно и захарите в него, се усвояват изключително бързо. Захарта навлиза в кръвта и започва да увеличава кръвната захар.


Въпреки тези аргументи, експертите са на мнение, че плодовите сокове определено са по-добрият вариант от всички видове безалкохолни и газирани напитки. Най-препоръчителният вариант обаче е да консумирате прясно изцедени фрешове или популярните в последно време смутита, съдържащи цялото съдържание на плодовете под формата на пюре.


Източник: Агрозона

Споделете в социалните мрежи:

Google+