Гастроентеролог: Алкохолът има и благоприятно влияние върху човека

Гастроентеролог: Алкохолът има и благоприятно влияние върху човека
"Настъпна сезонът на греяната ракия и греяното вино. Това са традиции, които българите отстояват от векове", заяви един от водещите гастроентеролози у нас професор Никола Григоров.

Той беше категоричен, че алкохолът присъства трайно на трапезата не само на българите, но и на целия Балкански полуостров, както и при европейските народи. Според специалиста без него масата не е пълна. 


Професор Григоров заяви, че алкохолът в големи количеста е отрова за организма и не щади нито един орган. 


"Световната здравна организация дава следното определение за допустимата доза алкохол - 25 грама за жените и 35-40 грама за мъжете. От там идва и понятието за едно питие", каза Григоров.


Той обясни, че тези дози се отнасят до концентратите, но може да се пие и по една халба бира, както и една голяма чаша вино. По негови думи след това за организмът са нужни два дни почивка, за да може той да се възстанови напълно.


"Алкохолът се разгражда от алкохолната дехидрогеназа. За щастие българинът достатъчно от нея и затова могат да си позволят малко над тази доза, за да не усетят токсичното действие на алкохола", добави още гастроентерологът.

Споделете в социалните мрежи:

Google+