Как действа музиката при шофиране?

Как действа музиката при шофиране?
Coldplay, Justin Timberlake и Norah Jones за спокойствие зад волана

Стилът на музиката, която слушаме по време на шофиране, има значение за поведението ни на пътя и повишава или понижава риска от катастрофи. Ритъмът на някои песни може да подтикне водача зад волана да „даде газ“ и да шофира ирационално, установиха психолози от Лондонския университет.


Проучванията показват, че е най-добре водачът да слуша музика, която е в честотата на сърдечния ритъм. Така че в музиката, която причинява сърцебиене, може да се крие опасност и твърде бързо може да доведе до повишено внимание към самия състав и намалена бдителност по пътищата.


Бързата и агресивна музика е предпоставка за излишно увеличаване на скоростта на машината. По-агресивният стил на шофиране при жените е хип-хоп и денс музиката. При мъжете, лидерът е хеви метълът.


Учени от израелския Ben-Gurion University пък провели експерименти с младежи в три групи. Първите слушали рок или метъл и друга агресивна музика. Вторите – джаз и леки инструментали. Третите шофирали в тишина.


Според тяхното проучване първата група става най-разконцентрирана и с неадекватно поведение на пътя, съобщава Wall Street Journal. При шофьорите без музика всичко зависи от състоянието на водача, но рискът остава висок. А тези, които слушат спокойни и приятни тихи мелодии са по-внимателни и при тях е отчетено понижаване на риска от инциденти.


С агресивна музика 98% от шофьорите правят грешки, без музика те намаляват на 92%, а със спокойни стилове грешките рязко падат на 77%, показват данните от проучването. Съответното изследване доказва и известния факт, че грешки по-често правят мъжете шофьори. Най-честите сред тях са неуместно ускоряване, прекалено скъсяване на дистанцията, излизане от платното или каране с една ръка.


Песните "Hey Mama" на The Black Eyed Peas и "Dead on Arrival" на Fall Out Boy са посочени като пример за опасни песни по време на шофиране.


За по-сигурно шофиране се препоръчва музиката на Coldplay и Norah Jones. Ето още някои песни, препоръчани за безопасно шофиране:


Norah Jones - Come Away With Me


Travie McCoy- Billionaire ft. Bruno Mars


Jason Mraz - I'm Yours


Radiohead - Karma Police


Justin Timberlake - Cry Me A River


Източник: Radio 1

Споделете в социалните мрежи:

Google+