На днешния ден е основана френската столица Париж

На 8 юли 52 г. пр. н.е. е основан един от най-емблематичните съвременни европейски градове – Париж.

На днешния ден е основана френската столица Париж

Според съвременните историци днешната френска столица започва да се формира след преселването на келтското племе паризии по тези земи. Първоначално градът носи звучното име Лутеция. В буквален превод това означава „блатиста местност” или „място, което е заобиколено от вода”. Едва през 212 година градът получава днешното си име „Париж”. Смята се, че то произлиза от келтската дума „паризио”, която означава занаятчия. Днес Париж е една от най-известните и посещавани европейски столици. Всяка година градът посреща хиляди туристи от цял свят, които са нетърпеливи да разгледат богатото културно наследство на френската столица.


Ранната история на Париж започва през 508 година, когато се издига франкската династията на Меровингите. През този период градът се разширява по площ и се увеличава броят на населението. През 800-те години Париж е застрашен от настъпващото нашествие на викингите. Парижани се борят с всички сили срещу тях, но усилията им се оказват напразни. През 845 година френската столица е опустошена и дълго време не може да се възстанови. Това се променя, когато на власт идва кралската династия на Каролингите. По време на Каролингите Париж е във възход. Оформят се графствата и се появяват графовете. Те се радват на голямо уважение и придобиват все по-силни позиции в обществото. Така през 987 година Хуго Капет, граф на Париж, е провъзгласен за крал на Франция, след като умира последният наследник от династията на Каролингите.

През 12.век Париж изцяло променя своя облик. Влагат се много средства в строителство, павират се основните пътни артерии, започва изграждането на много църковни храмове. Тогава е построен първият Лувър, както и известната катедрала Нотър Дам. Градът започва да се разширява към десния бряг на река Сена. През 12.век във френската столица се обръща голямо внимание на образованието. Тогава няколко училища се обединяват и се създава Сорбоната – един от най-престижните университети в света. Сред преподавателите там се отличават имената на Албертус Магнус и Тома Аквински. Постепенно започва изграждането на висши учебни заведения, които имат за цел да осигурят висше образование на своите възпитаници. Париж се превръща в интелектуален и културен център, който привлича все повече хора.

По време на Стогодишната война Франция е в застой. Париж е белязан от социална и икономическа криза. Жителите на града са застрашени от все по-нарастващата бедност, глада, чумата и развиващата се престъпност. Упадъкът във френската столица продължава с години. Социалната несигурност продължава да се усеща в Париж и през 16.век. Тогава във френската столица избухват противоречиви религиозни конфликти. Техният апогей е на 24 август 1572 година, когато се провежда така наречената „Вартоломеева нощ”. По заповед на крал Шарл IX е организирано масово клане на хугеноти, като целта е да се стабилизират устоите на католическата църква. Само в рамките на една нощ са убити около 3000 хугенота. По време на управлението на Бурбоните, Париж постепенно започва да възвръща предишния си блясък. Тогава са създадени много нови квартали, построен е моста Пон Ньоф, площад Дофин и други. През 18.век Париж се превръща в център на Просвещението, като по този начин развива своето влияние в международен план.

Малко след това настъпва поредният повратен момент в историята на града. На 14 юли 1789 година започва Френската революция, като за нейно начало се определя щурмуването на Бастилията. Още на следващия ден, 15 юли, е избран първият кмет на града, а малко след това се създава „Декларация за правата на човека и гражданина”. По време на управлението на Наполеон Бонапарт, Париж се радва на добро развитие. Една от целите на Наполеон е да превърне френската столица в развит град като Рим. След провала на Наполеон, следват трудни години за Париж. Френският град е разкъсван от драматични исторически събития. През 80-те години на 19.век френската столица постепенно започва да придобива съвременния си вид. Появяват се широките булеварди, Булонският и Венсенският лес, обособяват се много исторически паметници. Френската столица се модернизира и в нея се зараждат редица културни течения. През 1889 година е създаден и най-прочутият символ на Париж – Айфеловата кула.

Днес Париж се е превърнал в световен културен център, който привлича посетители с богатото си архитектурно и историческо наследство. Освен това френската столица се определя като град на модата, любовта, лукса и изтънчените кулинарни приключения. Париж заслужено попада в категорията на едни от най-добре развитите и исторически богати европейски градове.

Източник: Актуално