Най-ранната рисунка на фара в Шабла е от 1846 г.

Най-ранната рисунка на фар Шабла е от 1846 г. Тя е работа на френския художник (и литограф) Жул Лоран.

Най-ранната рисунка на фара в Шабла е от 1846 г.

През октомври 1846 г. Ксавие Омер дьо Ел преминава през Варна на път от Константинопол (Истанбул) за Галац. Неговия спътник, и художник на експедицията, Жул Лоран прави рисунки на Варненската крепост и на няколко архитектурни забележителности.


На път от Варна (6 октомври) за Мангалия и Кюстенджа Жул Лоран прави рисунки на крепостта Калиакра и фар Шабла (9 октомври). 

Част от пътните записки на Ксавие Омер дьо Ел от 1846 г. са публикувани през 1853 г. от френското илюстровано списание „Илюстрасион“ (L’Illustration, Journal Universel), придружени с гравюри на Жул Лоран. В четвъртата част на тези записки, публикувани на 3 септември 1853 г., със заглавие „Екскурзия до северните брегове на Черно море“, дьо Ел пише:

„Тъй като времето стана наистина много лошо, за да продължим пътуването си по море, аз уредих сметката на нашите гръцки гребци и ние потеглихме от Варна на 6 октомври с два коня и една странна араба (нещо като двуколка) под водачеството на един правителствен гаваш и един стар арабаджия – и двамата истински еничари. 

… На едно твърде ниско място на брега, където в морето има много опасни плитчини, се издига красивият изоставен фар на Шебле. Той е истински паметник. Състои се от осмоъгълна основа с осмостенен обелиск над нея. Цялата му височина е двайсет и четири метра. На един ъгловат камък от основата, проснат на земята, се чете датата 1182 от Хиджра [1768 г. по християнското летоброене]. Вътре цари пълна разруха и човек не може да си обясни защо Портата нехае да възстанови използването на фара, което би се осъществило с минимални разходи и би обслужвало много корабоплаването в тези води, където всяка година стават много бедствия. Същевременно това ще бъде повод за признателност на корабите, подгонени от северния вятър и търсещи убежище на юг от нос Калагрия". 

Според официалното сведение на османското правителство възстановеният фар при нос Шабла е открит на 1 февруари 1856 година, а не както беше прието досега – 15 юли 1856 г. То е публикувано в английски, френски, руски и американски специализирани издания.  Турското правителство информира заинтересованите, че от 1 февруари 1856 г. е пуснало фара на кулата, която се намира на нос Шабла, на българския бряг, на около 36 мили на североизток от Варна. Светлината е неподвижна и бяла; разположена е на височина 36,5 метра над нивото на морето, така че при обикновено време ще може да бъде видяна от около 16 мили.  Кулата е на северна ширина 43° 33′ 30“, източна дължина 26° 18′ 16“ (Париж).

Източник: maritime.bg