Д-р Стамен Григоров пръв описва бактерията, която предизвиква образуване на кисело мляко

На днешния ден можем да си спомним за д-р Стамен Григоров - български микробиолог и лекар, известен като откривател на Lacto bacterium bulgaricum.

Д-р Стамен Григоров пръв описва бактерията, която предизвиква образуване на кисело мляко

Темата за българското кисело мляко като източник на дълголетие е особено актуална в европейските научни среди в периода до 1908 година, когато учените Льорсен и Кюн и нобелистът проф. Мечников дават на откритата бактерия името "Бактериум булгарикум - Григоров."


Стамен Григоров е първият учен, описал бактерията Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus (до 1984 г. известна като Lactobacillus bulgaricus – Лактобацилус булгарикус) – микроорганизъм, предизвикващ образуване на кисело мляко.  Тя е една от бактериите, използвани за производството на кисело мляко. За първи път е идентифицирана през 1905 г. от Стамен Григоров. Бактерията се храни с лактоза и произвежда млечна киселина, благодарение на която млякото се съхранява.

Лактобацилус булгарикус е кръстена на България – страната, в която за първи път е открита и използвана. Бактерията се среща свободно в природата на България. При попадане в мляко и при определени условия бактерията причинява естествена млечно-кисела ферментация, водеща до получаване на това, което наричаме кисело мляко.

Бактерията е описана за първи път през 1905 г. от българския студент Стамен Григоров в доклад, изнесен в Института "Пастьор" в Париж. По това време той следва медицина в Женева. Оригиналната библиография на първооткривателската статия е: Grigoroff, Stamen. Étude sur une lait fermenté comestible. Le „Kissélo mléko“ de Bulgarie. Revue Médicale de la Suisse Romande. Genéve. Georg&G., Libraires-Éditeurs. Librairie de L’Université. 1905.

Стамен Григоров изследва микрофлората на българското кисело мляко и открива, че подквасването се дължи на една пръчковидна и една кълбовидна бактерия. По-късно пръчковидната бактерия е наречена Lactobacillus bulgaricus, а кълбовидната – Streptococcus thermophilus.

Благодарение на Лактобацилус булгарикус киселото мляко е естествен пробиотик, който има голямо благотворно влияние върху човека. Проблемът с киселото мляко е, че съдържа голямо количество „баласт“, т.е. вещества, които са неутрални за човека, а полезната част е много малка. 

Един от първите пробиотици в света е разработен от проф. Никола Александров през 80-те години на ХХ век в България именно на базата на Лактобацилус булгарикус. Той представлява свръхконцентрат на кисело мляко – изсушено кисело мляко, съдържащо само полезната част, без излишния „баласт“, както и разградени белтъци и всички аминокиселини в подходяща за усвояване форма.

Стамен Григоров е роден е в село Студен извор, Трънско, през 1878 година. Завършва гимназия в София. Следва „Естествени науки“ в Монпелие. Прави докторантура по медицина в Женевския университет, а дисертацията му е отличена със специална награда на университета.

Работи в Женевския университет като асистент на проф. Леон Масол, професор по бактериология. Той оценява ерудицията на младия българин и го насочва в научните му занимания, осигурява му достъп до модерни лаборатории, в които да изследва киселото мляко, изпращано от съпругата му от България. През 1905 г. д-р Стамен Григоров за пръв път описва млечнокиселия микроорганизъм, който предизвиква ферментацията, необходима за получаване на българско кисело мляко.

Публикацията в престижното швейцарско медицинско списание „Ревю Медикал дьо ла Сюис Романд“ заслужено предизвиква интереса на целия световен научен елит. Д-р Стамен Григоров докладва своите резултати в Пастьоровия енститут по микробиология в Париж. Ръководството на института възлага на руския учен Иля Мечников – бъдещ лауреат на Нобелова награда за физиология или медицина, да потвърди докладваните данни. Мечников потвърждава резултатите на д-р Григоров и въз основа на тях изгражда своята теория за стареенето.

На д-р Стамен Григоров са предложени редица престижни постове – професор в Женевски университет, директор на Пастьоровия институт в Сао Паоло и други. Той отказва и в края на 1905 г. се връща в своето отечество. Започва работа като околийски лекар и управител на болницата в Трън – днес тя носи неговото име.

След завръщането си, започва изследвания за създаване на противотуберкулозна ваксина. 

Участва като военен лекар във всички войни. 

В периода 1922 – 1924 г. изпробва противотуберкулозната си ваксина в клиниката на проф. Параскев Стоянов (Александровска болница, София). 

След 1935 г. в Италия продължава изследванията си върху туберколозата. Завръща се в България през 1944 година, а работата му в Италия е продължена от сина му д-р Александър Григоров.

Стамен Григоров напуска този свят на 27 октомври 1945 г. в София. 

Днес в центъра на село Студен извор в реставрирана къща е създаден Музей на киселото мляка. Родната къща на д-р Стамен Григоров се намира в началото на селото в близост до музея.

Източник: Банкер