За първи път "Сватбеният марш" е изпълнен преди 163 години

На 25 януари през 1858 г. за първи път е изпълнен "Сватбеният марш" на Якоб Лудвиг Феликс Менделсон Бартолди (на немски: Jakob Ludwig Felix Mendelssohn Bartholdy). Това е най-популярното му произведение.

За първи път "Сватбеният марш" е изпълнен преди 163 години

Менделсон е представител на романтизма в музиката. Романтизмът е интелектуално движение в живописта, музиката, поезията и въобще в културата и обществото, което се заражда от края на XVIII век в Европа и достига своя апогей в периода между 1800 и 1850 година. От една страна, романтизмът е реакция на индустриалната революция, а от друга, бунт срещу аристократичното общество и политическите норми на Продвещението и срещу научното рационализиране на природата и нейните явления.


Менделсон е основоположник на програмната концертна увертюра. Известни негови творби са: "Сън в лятна нощ" (откъдето е прочутият "Сватбен марш"), Концерт за цигулка и оркестър, "Шотландска симфония", "Италианска симфония" и други.

Менделсон е германски композитор от еврейски произход, диригент и пианист. Роден е на 3 февруари 1809 г. в Хамбург. Той произхожда богатото и интелигентно семейство на банкера от еврейски произход Авраам Менделсон, което често е посещавано от най-видните интелектуалци за онова време: Фридрих Хегел, Йохан Волфганг Гьоте, Карл Мария фон Вебер и други. Негов дядо е еврейският философ Мозес Менделсон, основател на движението Хаскала (Еврейско просвещение). Баща му и майка му Лия обаче приемат християнството и променят фамилията си на Менделсон Бартолди.

През младите си години Менделсон работи, като следва класическите традиции в музиката. На 20-годишна възраст Менделсон изпълнява за първи път "Матеус Пасион" на Йохан Себастиан Бах - 80 години след смъртта на известния композитор.

През октомври 1830 г. той предприема продължително турне из Италия. Неговата "Италианска симфония" е вдъхновена емоционално от преживяното по време на пътуването.

След завръщането си през 1835 г. Менделсон става общински музикален диригент и създава Лайпцигската консерватория. Сборникът, известен като Lieder ohne Wort ("Песни без думи"), състоящ се от 49 къси пиеси за пиано, композирани за начинаещи пианисти, е сред последните шедьоври, които Менделсон оставя на света.

През 1838 г. се жени за Сесил Жанрено. Бракът му е нетипично спокоен в сравнение с другите композитори от този период. Творци като Шопен, Лист и Берлиоз биват силно повлияни от бурните си романтични връзки, докато Менделсон се наслаждава на семейната си идилия.

Менделсон напуска този свят на 4 ноември 1847 година.

Източник: Banker.bg