Добрият бизнес е качество, упоритост и постоянство

За предизвикателствата пред местната икономика вчера и днес, разговаряме с управителя на „Булмат” ЕООД Веселин Велев.

Добрият бизнес е качество, упоритост и постоянство

Фирма „Булмат” е създадена и започва дейността си през 2000г., като резултат на една продължителна работа, която собственикът Веселин Велев успява да реализира с испански партньор. Контактите, които има с иберийския производител от 1994 г., му дават възможност да развие дистрибуторска мрежа в България за неговите изделия – гъвкави съединения за вода и газ.


 

 

Гъвкави връзки за вода и газГъвкави връзки за вода и газПродуктът, който Велев избира да пласира, е интересен за нашия пазар, защото е нов, непознат и дава значителни предимства и улеснение на потребителите. В онзи момент цената спрямо доходите на клиентите е висока, но предприемачът осмисля, че този продукт е перспективен и има бъдеще в България, макар и трудно. Все пак фирмата – производител е с дългогодишен опит, а предлаганото от нея – с високо качество. Веселин Велев разработва българския пазар и като продължение на съвместната му работа с испанците, става доставчик на „Видима”, което пък му дава нов тласък за развитие на самия продукт. Работата до този момент обуславя възникването на идеята за осъществяване на самото производство на наша територия. Освен това, близките пазари от бившия Източен блок са потенциални потребители на гъвкавите връзки.  

 

Бизнесът винаги среща трудности, защото провокациите са постоянни и човек трябва да ги решава, но от гледна точка на годините, препятствията са от различен характер”, споделя Велев. В началото предизвикателствата са в самата организация на производството, набирането на нови клиенти, обучението на персонала, високата инфлация и несигурност, съответно и липсата на опит. Държавата ни е в началните стъпки на пазарната икономика и правилата все още не са ясни. Бизнесът се учи в движение и продължава да се учи и днес, но перспективите и добрите новини към оня момент създават добра нагласа, както у предприемачите, така и у потребителите за години на растеж и развитие, което всъщност се доказа.

 

От днешна гледна точка, проблемите, които стоят пред фирмите, са породени преди всичко от финансовата и икономическата криза, обхванала света и всички сме подвластни на новините, които всеки ден търпят някакви корекции. Това рефлектира като несигурност, както върху потребителите, така и върху производителите. Освен това, съществува несигурност и недоверие в кредитирането от страна на гражданите, и на бизнеса. Това напрежение е спирачка за развитието. „Така, че много важно е какви новини стигат до ушите на всички, защото оказват влияние на потреблението”, заключва предприемачът.

 

През 11-те години, откакто „Булмат” е на пазара, постоянно бележи ръст на производството, въпреки, че последните няколко години са кризисни и персоналът към днешна дата е от 73-ма души. Тази година и според планирането на фирмата се очертава, както и досега, успешна, с ръст на приходите и увеличаване обема на производството.

 

Моменти от производствения процесМоменти от производствения процесДружеството залага на собствено обучение на кадрите си. Тук за радост няма текучество, така че работниците и служителите остават задълго във фирмата и това е голямо предимство. Освен това се залага на обучението и така успяват да се формират служители, чиито професионални качества се повишават ежедневно, те придобиват по-висока квалификация и крайният резултат е по-добър.

 

Българският бизнес има още много да учи, „удари под кръста” обаче има не само на нашия пазар, а навсякъде – това е част от работата, но това не трябва да плаши всеки, който иска да предприеме нещо или който гради нещо. Велев не е особено съгласен с поговорката, че българинът е много трудолюбив. Ниската производителност на труда е обусловена от много  причини. Според него, не е виновен конкретният човек. Трябва да има предпоставки за по-висока производителност. Субективният фактор също оказва влияние върху всеобщото мнение за ниска производителност у нас, защото все още нямаме нагласата на хора, които живеят в пазарна, динамична икономическа среда и битува все още нагласата, че някой трябва да ни даде, да ни помогне, а не че ние трябва да си го заслужим и да го достигнем. „В това отношение не само служителите, но и предприемачите имаме все още много да се учим”, споделя Велев и дава пример: „Всички суровини, които ползва „Булмат” закупува от чужбина, с изключение на 1% родно производство и не защото не искат, и не защото не могат да го направят, а  защото наистина липсва тоя предприемачески дух и тая приказка за работливия българин, нещо не работи. Има български фирми, които имат капацитета, т.е. технологиите, служителите, достъпа до суровини и съответно не успяват да бъдат конкурентни на един италиански или испански производител, които са ни основните доставчици. Не липсва желание, но то е ориентирано към бързата и висока печалба. „Човек, когато копае на едно място дълго и продължително, вади вода в крайна сметка”, но повечето български предприемачи искат да копнат веднъж и фонтанът да е неспирен”, са впечатленията на Велев от многобройните му контакти.   

 

Междуфирмената задлъжнялост не се отразява особено на дружеството, което има голяма кошница от клиенти, в различни сектори, от различни държави и континенти. Тази диверсификация на потребителите ги прави независими от даден сектор или държава.  

 

„Продуктът, който произвеждаме е с много високо качество и винаги сме държали стандартите, които покрива наше изделие да са водещи в Европа и в света. Един качествен продукт винаги има своите потребители и ако човек го поддържа, успехът неминуемо идва. Това е основното – качеството на нашия продукт”, категоричен е събеседникът ми. Ориентацията на фирмата към износ е голямо предимство, но то е резултат на добрата търговска политика, големия обем работа за проучване на пазарите, намиране на нови клиенти. Към днешна дата „Булмат” изнася на всички континенти, с изключение на Австралия. „Дори на пазари, от които обикновено купуват, като китайския, ние изнасяме и продаваме там. Клиенти има навсякъде, въпросът е да ги намери човек”, споделя още Веселин Велев.

 

И  неминуемо стигаме до извода, че добрият бизнес и неговият възход се коренят в качеството, упоритостта и постоянството, на което съответства и изразът за водата, т.е. когато копаеш дълго и продължително, то няма начин да не стигнеш до нея.

 

ceh_600