Истинското кино ще си остане малкото градско кино

Да обичаш киното, да си малко луд, да се радваш, когато доставяш удоволствие на другите. Това са качествата необходими за да управляваш кино, смята Илия Илиев – собственик на Кино Клуб Икар – Добрич. Според него това, с което се е захванал, е на само бизнес, но и социална дейност и изкуство.

Истинското кино ще си остане малкото градско кино

Историята на Кино Икар преминава през 3 етапа. Всичко започва в края на 1997 г. Идеята се заражда след посещение на кино “Мустанг“ във Варна. По това време в Добрич работи само кино Родина. В него бе студено, зрителите трябваше да ходят с одеала, а около тях по време на прожекцията се разхождаха мишки, спомня си Илиев. Така той решава, че е настъпил моментът за ново кино в Добрич. Първият дом на Кино Икар e в читалище “Йордан Йовков“. Залата започва да се прави през ноември 1997 година, а на 15 януари 1998 г. е историческата първа прожекция – филмът е “Конспирация в сянка“.

 

Киното се помещава в читалището до 2004 г. Наемът ни се увеличаваше, а и вече бяхме подали молба за концесия в Дом-паметник “Йордан Йовков“, обяснява собственикът.

 

По предложение на колежа, който стопанисва летния театър, 3 години в Добрич има лятно кино – 2004, 2005 и 2006 г. Все още зрители ни питат защо пак не направим лятно кино там, летният театър е много добро съоръжение, но мястото вече не е подходящо – около него има много заведения с всевъзможна музика, обяснява Илия Илиев.

 

Така стигаме и до третия етап – настоящия дом на Кино Клуб Икар. На 19 май 2007 г. то отново отваря врати, този път в Дом-паметник "Йордан Йовков". Завръщането е с “Призрачен ездач“ с Никълъс Кейдж.


В доста сложна бизнессреда функционира днес киното, макар и единствено в Добрич, конкуренция на практика има. От една страна тя е в лицето на безплатното теглене на филми в Интернет, а от друга – 3D салоните в мола в близката Варна привличат зрители от Добрич. Добрич е малък град, разходите ни се вдигат, но не можем да си позволим да увеличим цената на билета (която е колкото кутия цигари), киното е на изкуствено дишане, споделя Илия Илиев и допълва, че този бизнес е много рисков.

 

Той обаче не мисли да се отказва. Истинското кино ще си остане малкото градско кино, уверен е той.

 

Филмите се прожектират на лента, която е много качествена технология. Персоналът на киното е бил 6 човека, днес в него работят трима.Филмите се прожектират на лента, която е много качествена технология. Персоналът на киното е бил 6 човека, днес в него работят трима.

 

Най-посетеният филм в цялата история на Кино Икар е “Мисия Лондон“. 1 200 добричлии са гледали българската комедия. Най-гледан пък за изминалата 2011 година е отново роден филм – “Love.net”.


Изминалата година бе най-успешната за българските филми (TILT, Стъпки в пясъка, Кецове, Love.net, Лора от сутрин до вечер) през последните поне 20, но това не значи, че годината е била толкова успешна и за Кино Икар.
В края на 90-те 350 зрители за уикенд беше минимумът за нас, сега 150 човека се приемат за добре, обяснява Илия Илиев. Гледането на кино в Добрич между тогава и сега е спаднало с около 60% по негови сметки. И днес Икар обаче има своята редовна публика.

 

Много е важно в какъв момент ще дойде филмът при нас, понякога го искаме още на втора седмица след излизането му в България, друг път е добре да дойде по-късно, когато хората вече имат повече информация за филма и го очакват, разяснява Илия Илиев. Освен това афишът за седмицата се подбира така, че в него да попаднат различни типове филми и така да се предложи избор за всеки.

 

Цената, на която киното получава лентата, в повечето случаи се равнява на процент от продадените билети. Ако обаче поискаме от разпространителя “Александра“ още на трета седмица номинирания за Оскар “Кешбол“ с Брад Пит, сумата е фиксирана – 1 200 лева, обяснява Илия Илиев.

 

Трудно е да се направи профил на ходещите на кино в Добрич. Може да се каже, че най-богатите в нашия град гледат филми във Варна. Аудиторията зависи много и от самия филм, така например в залата при прожекция на “Здрач“ има само тийнейджърки.

 

Залата разполага с 80 местаЗалата разполага с 80 места 

 

Любители на некомрсиалните, качествени арт филми, има и в Добрич, макар и малко. “Кожата, в която живея“ на режисьора на Педро Алмодовар за 2 седмици е гледан от ... 26 човека. Ще продължим да включваме и такива филми в афиша, за да получи и тази публика своето удоволствие, споделя собственикът на Кино Икар. В последните 2 години в Добрич се провежда София Филм Фест. Късометражни филми също често са излъчвани в Кино Икар.


В него само през последните няколко години са гостували имена като Андрей Слабаков, Влади Въргала, Стефан Вълдобрев, Миленита и много други продуценти, режисьори и актьори. За малкия град това е интересно събитие, коментира собственикът на добричкото кино. Моето желание е всеки български филм да бъде представян пред нашата публика, но това става трудно – на 500 км. сме от София, актьорите и режисьорите често вече са ангажирани с нови снимки, а и самото им гостуване в Добрич изисква финансиране от наша страна, допълва той.

 

Около 10-15% от приходите на кино Икар идват от допълнителни услуги – кафе, безалкохолно, пуканки и други. В големите вериги в България този процент е доста по-голям – 30-40%. В Лондон пък приходите от билети за кино носят едва 20% от оборота на салона, а останалите 80 се падат на допълнителните услуги.


Кино Клуб Икар се оформи и като център за художествена изява на младите хора в Добрич – там се правят концерти, изложби, представяния на книги и други мероприятия.

 

Гледайте филми, независимо къде, пожела на читателите на Добрич Онлайн собственикът на Кино Клуб Икар Илия Илиев в края на нашия разговор.

 

1200 добричлии са гледали "Мисия Лондон", което прави филма най-гледан в цялата история на Кино Икар.1200 добричлии са гледали "Мисия Лондон", което прави филма най-гледан в цялата история на Кино Икар.