Много труд и вкусна храна – успешната формула на един семеен бизнес в Добрич

Високо качество на храната и обслужването, много работа – почти без почивка през цялата година и ангажираност на цялото семейство в бизнеса. Това е рецептата за успех на Димо Георгиев. Името не ви е познато? А ако кажем Димо кебапчето. Тогава вече на всеки в Добрич става ясно кого ще представим този път в рубриката ни "Лицата на бинзеса". От малко бистро до голям ресторант с два зали и лятна градина, транжорна, 4 магазина за месо собствено производство и магазин за храна за дома – това е историята на "Димят".

Много труд и вкусна храна – успешната формула на един семеен бизнес в Добрич

Историята на "Димят" започва през 1998 г. Тогава Димо Георгиев решава, че е натрупал солиден опит в бранша – от 1973 година е работил в ресторанти в Добрич, Албена и Германия, включително и като главен готвач, и е настъпил моментът да отвори собствено заведение за хранене.


Той купува имот по ул. Александър Стамболийски и там през 1999 г. отваря врати бистро "Димят" – малко заведение с едва 20 места. Те се оказват недостатъчни за всички желаещи да похапнат от вкусните гозби  при Димо Кебапчето. За това логично следва и решението за разширяване на обекта. На същото място "Димят" вече е голям ресторант с две зали и лятна градина.


През 2003 г. в съседство е открита и транжорната.

 

dobrich_dimiat_600 

 

Бизнесът ни е семеен, обяснява Димо. Много труд вложиха двамата ми зетьовете, хвали ги той.

 

Едната му дъщеря и съпругът й днес отговарят за транжорната и четирите магазина за месо – този към нея, на пазара, на Балик и на Дружбите. Семейството на другата пък ръководи ресторанта и кулинарния магазин към него.

 

Първоначално бях скептично настроен към магазин за храна за дома, разкрива 63-годишният собственик на „Димят“ Димо Георгиев. Идеята е била на малката му дъщеря и се оказва успешна. Притеснението ми беше, че може да не успеем да продадем всичко сготвено през деня. Това обаче не е проблем, защото се създава практиката вечер персоналът да получава храна от своя работодател. Говорейки за кулинарния магазин Димо споделя една своя гордост – десертите, които се предлагат – те са направени по домашна рецепта. Такъв тиквеник не може да се намери никъде другаде в Добрич, коментира собственикът на “Димят“.

 

Под шапката на “Димят“ днес са заети 30 човека – 12 в ресторанта, 14 в транжорната и 4 продавачки в магазините.


Много труд и вкусна храна. Това е рецептата за успех на Димо Георгиев.

 

Аз и роднините ми работим почти целогодишно, не излизаме в почивка за повече от 3-4 дни. Обектите също са отворени 363 дни в годината – без Коледа и 1 януари.

 

restorant_dimqt_600 

 

Вкусът на домашна храна е другата силна страна на „Димят“. Готвим само с наше месо, не използваме полуфабрикати, дори пържените картофи си правим изцяло на място, вместо да използваме готови бланширани, разкрива Димо.

 

На него и на виното е кръстена и фирмата „Димят“. „Семейният съвет“ го избра единодушно, разказва собственикът. На ресторанта му подхожда името на хубаво вино, допълва той.

 

Димо кебапчето харесва прякора си и го приема като признание за труда си. Смята, че това дори помага в работата му, защото прякорът му е познат на добричлии и така по-лесно го откриват.

 

Не чувствам, че има криза, коментира тази актуална тема през последните няколко години Димо. Не мога да се оплача, клиентите на “Димят“ са доволни от храната и обслужването, затова отново се връщат при нас, споделя той. Печалбата постоянно се реинвестира, защото държим да се развиваме и да поддържаме високото качество, допълва още собственикът по въпроса за кризата.

 

Ние - семейството ми и персоналът, умеем да работим, но умеем и да се веселим, разкрива Димо Георгиев. Той държи много на изконните български ценности и традиции и дни като Бабинден се отбелязват подобаващо в “Димят“. На такива празници Димо облича национална носия и свири на гайда.

 

Семейството ми е задружно и в работата, и в забавлението, завършва нашия разговор Димо Георгиев. Може би именно в това се крие разковничето за един успешен бизнес в Добрич.

 

Към ресторанта бе открит и магазин за храна за домаКъм ресторанта бе открит и магазин за храна за дома 

 

Лятната градина на ресторант "Димят"Лятната градина на ресторант "Димят" 

 

tranjorna_600

 

meso_dobrich_600

 

dobrich_meso_600