Любовта отведе една добричлийка в града на любовта

Париж - столица на Франция и световна столица на любовта. Този път в рубриката ни "Добричлии в чужбина" ще ви срещнем с Шенай Али. Тя е от Добрич, но подобно на много други млади наши съграждани, вече живее зад граница. Запознайте се с Шенай - една добричлийка в Париж.

Любовта отведе една добричлийка в града на любовта

1. Представете се с няколко изречения за нашите читатели.


Казвам се Шенай Али, на 30 години съм, омъжена. Съпругът ми се казва Озан Али и е на 36 години. Завършила съм туризъм. От май 2011г. живея в Париж, Франция.

shenayozanali2. Как взехте решението да заживеете в чужбина, какво ви мотивира да направите тази крачка?

Съпругът ми живее в чужбина от 4 години и след като решихме да продължим живота си заедно, имайки предвид трудния живот в България без много колебания дойдох при него.

3. Какво най-силно ви впечатли през първия ви ден в Париж?

Впечатление ми направи красотата на града, това че има много хора от различни националности и културното отношение на хората.

 

4. Трудно или лесно се адаптирахте към новата среда? Наложи ли се да правите компромиси (с работата например)?
Все още се мъчим да се адаптираме, никак не е лесно. Хората тук са различни, езикът е чужд, а и начинът на живот, с който сме свикнали в България, тук го няма. Аз лично не съм правила компромиси, защото не работя, но на съпруга ми ежедневно му се налага да прави такива, защото и тук не е много лесно да си намериш работа и то постоянна.

5 . Какво не знаят българите за Франция?

Повечето българи знаят с какво е известна държавата и най-вече града, в който живеем, но със сигурност има много неща, които не знаят и биха ги научили, ако дойдат на екскурзия или ако живеят тук.

6. Какво научиха местните от вас за България и Добрич?

Голяма част от хората тук са емигранти като нас, но това което научават от нас е, че животът в България е труден и всеки търси спасение в чужбина. Въпреки това ние с любов разказваме за нашия роден град и как от ден на ден се мъчи да става все по-хубав.

7 . Контактувате ли с много българи, поддържат ли се нашите сънародници в чужбина?

Ние контактуваме с няколко семейства и познати, които също са от нашия роден град. Поддържаме се и си помагаме с каквото можем.

8. Как отбелязвате типичните български празници?

Спрямо празниците традицията не я променяме, празнуваме си както преди сме го правили и в България, все пак макар и да сме в чужбина, запазваме българското в себе си.

9 . Кой е най-яркият ви спомен, свързан с Добрич?

Спомените ми от Добрич са много и всички са незабравими. Той си е моят роден град и за мен винаги ще си остане мястото, на което винаги съм била щастлива и за което винаги тъгувам.

10. Колко често се прибирате в България и Добрич? В каква посока се развиват те според вас след вашето заминаване?

На нас ни се наложи да се прибираме често до България, но от сега нататък няма да е така, мислим вече да го правим само лятото. През последните няколко години градът ни се разхубави, дано се запази.

11. Бихте ли се върнали отново да живеете в България? А в Добрич?

Да, разбира се.

 

france3_600

 

france2_600 

 

kulaparis001 paris001