24 часа с обич към клиента

Така може да се определи работата на Красимир и Данаила Драгоеви. Как се ръководи един денонощен хранителен магазин в Добрич ще ни разкажат те в рубриката ни "Лицата на бизнеса".

24 часа с обич към клиента

Красимир и Данаила, подобно много други млади българи, дълги години са работили в чужбина. Завръщат се от Гърция през 2009 година и усилено търсят работа в родния Добрич. Такава обаче трудно се намира и те отново обмислят да емигрират. Тогава обаче научават от приятел, че денонощният магазин по ул. Отец Паисий (след едноименното училище в посока пазара) се дава под наем. На това място нонстоп е работил от 15 години, вторият открит в Добрич такъв.


 

nonstop_dobrich_600 

 

До този момент Красимир и Данаила не са се занимавали със собствен бизнес, дори не са мислили за подобен вариант.

 

Нещата се развиват спонтанно, решават, че това е начинът да останат в Добрич и само след 3 дни вече имат свой магазин.

 

Това се случва преди близо 3 години – през май 2009 година.

 

magazin_dobrich_600_01 

 

Бизнесът с храни по принцип е много специфичен, а при нас и планираме зарежданията, така че да имаме всички основни продукти и през нощта, разказва Данаила за трудностите в началото.

 

Тогава обаче кризата не се чувстваше така осезаемо както в момента, допълва тя.

 

Именно заради намалелите доходи на хората, конкуренцията им през последните години спада. Масово заради липсата на клиенти бивши вече денонощни магазини в Добрич не могат да се издържат и минават на стандартно работно време. Поредният такъв случай е само от преди десетина дни.

 

В Добрич има и барачки, работещи през нощта, но хранителните магазини, отворени нонстоп са два – този, който ви представяме и този на ул. Сан Стефано.

 

Противно на очакванията, че нощно време клиентите купуват само алкохол и цигари, се оказва, че се търси всичко – кисело мляко, макарони, консерви, бонбони и т.н.

 

През туристическия сезон много добричлии се прибират от курортите през нощта и идват при нас за хляб и други основни хранителни продукти, обяснява Данаила.

 

dobrich_magazin_600 

 

Персонализираното отношение – това е другото основно предимство, освен близостта, за привличане на клиенти в конкуренцията на големите хранителни вериги, които стъпиха през последните няколко години на добричкия пазар.

 

Спечелили сме клиентите си с отношение, държа на всички наши клиенти – редовни и нови, част от тях дори мога да нарека приятели и ги обичам, изградили сме взаимно доверие за тези години, споделя Данаила.

 

danaila_dragoeva_600 

 

Обичам работата си, въпреки умората, допълва тя.

 

Упоритост, трудолюбие, издръжливост, търпение, учтивост – това са качествата необходими за да стопанисваш денонощен хранителен магазин според Данаила Драгоева.

 

Не съжаляваме за решението, че останахме в Добрич, в чужбина щеше да е по-лесно и по-доходоносно, но харесваме това, което правим тук, разказват още собствениците на нонстопа по „Отец Паисий“.  Защото работим 24 часа в денонощието с обич към клиента, обобщава в края на разговора ни Данаила.

 

nonstop_600